הפרטה ו-Outsourcing

נכתב ב-13 ביולי 2007, 10:41 | על-ידי לירון | קטגוריות: כללי

2

ראיתי בנרג את הכתבה הזאת, על הקמת בית הכלא הפרטי. הם כתבו שם את מה שאני כבר יודע על הפרטה ואאוטסורסינג ("מיקור חוץ" זה מכוער): אם אתה לוקח מישהו חיצוני שיעשה בשבילך משהו שעד עכשיו עשית בהצלחה בשביל עצמך, הדרך היחידה לחסוך היא להוריד את הרמה.

כשהמדינה עושה את זה קוראים לזה הפרטה, כשחברה עושה את זה קוראים לזה אאוטסורסינג, אבל ברמה הכלכלית זה דומה: הדרך היחידה שבה ייתכן כלכלית שלהעסיק מנקה דרך חברה חיצונית זה יותר זול מאשר להעסיק אותה בעצמך, זה באחד משני מקרים: או שאיכות העבודה תרד, או שהשכר של העובדים (תנאים סוציאליים זה שכר, לצורך העניין) ירד. או שניהם. הרי אחרת, איך יכול להיות שיש עוד מישהו באמצע, שגם רוצה להרוויח כסף, ואתה תשלם פחות מאשר שהוא לא היה? הוא צריך לחסוך איכשהו. אז לא משלמים לעובדים, או שעושים עבודה גרועה (נניח, חומרי גלם ירודים, פחות פיקוח וכו').

המצב היחיד שבו אאוטסורסינג הוא משתלם הוא מצב שבו אתה צריך משהו חדש, שלא טיפלת בו בעצמך קודם, או שלא הצלחת לטפל בו בעצמך היטב, או שאתה צריך כ"כ מעט ממנו, שלא שווה לך להחזיק אדם במשרה מלאה. למשל, שירותי מחשוב – חברות קטנות לא צריכות מישהו במשרה מלאה, אז עדיף להן לפנות לחברה חיצונית או אדם חיצוני שיטפלו בזה עבורן.

זה נכון גם עבור תחומים שדורשים מומחיות רבה או ציוד מיוחד – לכן גם חברות גדולות הולכות לאאוטסורסינג בענייני מזון, בניין, מחשוב, תקשורת וכו'. תהליך גיוס העובדים, ניהול הפרויקט וכו', דורשים זמן ומומחיות שלא קיימת בכל חברה, ולכן עדיף לקחת חברה חיצונית.

המדינה מנהלת בתי כלא בהצלחה כבר הרבה שנים. אם שכר הסוהרים גבוה מדי, אז אפשר להוריד אותו (לא למי ששם עכשיו, אבל כן למי שיבוא בעתיד). אם הוא בסדר, אז למה לפתוח בית כלא פרטי? נראה לי סתם כי זה נראה יפה בבוטום-ליין.

דיסקליימר: אני לא יודע כלום על כלכלה, עסקים, ניהול או כל דבר שהוא לא מחשבים, כימיה ובלשנות.

תגובות (2)

אני חושב שמגיע לי היום פרס היוזר הפעיל ביותר בבלוג.

בכל מקרה:
טיעון נוסף בעד אאוטסורסינג (בראיה המערכתית):
הארגון רוצה להתמקד בליבה: לא להתעסק בניקיון, בסיסטם ובשאר ירקות כאשר זו בכלל חברת תוכנה, למשל. אאוטסורסינג, לפחות לכאורה, חוסך התעסקות של המנהלים בעוד הרבה כח אדם וסוגיות שהם רוצים להוריד מהראש שלהם כמו רכש חומרי ניקוי חדשים.

דיסקליימר: כעובד אאוטסורסינג לשעבר אני בז לשיטה וחושב שבפועל היא עושה הרבה נזקים לא רק לפועל המסכן אלא גם ברמה המערכתית (העובד מרגיש הרבה פחות קשור ומחוייב לעבודה שלו כאשר הוא לא שייך לחברה בה הוא עובד).

לגבי הפרטה: כמו שאתה בטח מכיר מהצבא, יש במדינה הרבה ניהול לקוי ושומן, ולכאורה (מילת מפתח בטוקבק הזה שלי) – חברה פרטית *כן* יכולה לתת את אותן תוצאות בתקציב נמוך יותר, כי היא מונעת ישירות ע"י אינטרסים של רווח, לעומת השב"ס שאם יהיה בגירעון למשך שנה-שנתיים – כנראה שהוא לא ייסגר.

חברה פרטית יכולה לפטר אדם שלא עושה את העבודה כמו שצריך, כאשר תחת המדינה יכול להיות שלעובד יש קביעות והוא פשוט ימשיך לעבוד ולקבל משכורת כאשר לא רק שאינו עוזר לארגון אלא גם פוגע בו (אני יודע שיש כאלה..).

אני לא בטוח מה דעתי בנושא – פשוט רציתי להציג גם את הצד השני למה שהצגת.

אכן מגיע לך פרס, והפרס שלך הוא: זה שאני אומר שמגיע לך פרס! מה לעשות, אין תקציב. :)

בסדר, להתמקד בליבה זה סבבה, אבל יש ארגונים שמוציאים החוצה גם את זה. למשל, ברק 013 עשו אאוטסורסינג, לפני זמן מה, למחלקת שירות הלקוחות שלהם. אם זה לא ליבה של ספק אינטרנט, אני לא יודע מה כן. זה מקרה קלאסי שבו מה שהולך לקרות זה דפיקה של העובדים, או הרעה של השירות.

בקשר לטיעון ה"שומן" – זה לא חייב להיות ככה, וזה דבילי, כי המדינה קובעת מה יקרה ואיך המערכות שלה יפעלו, ז"א, היא זאת שקבעה שתהיה קביעות לא משנה מה, והיא זו שקבעה את המשכורות. אז היא לוקחת "גוי של שבת" שיאפשר לה להפר את המגבלות שהיא קבעה לעצמה, וכאילו זה לא מטומטם מספיק, היא צריכה עכשיו לשלם לעוד מישהו בשביל זה! אם תוסיף לזה את העובדה שיש מערכות שלא אמורות להיות מונעות ע"י אינטרסים של רווח, אלא רק ע"י אמפתיה ואכפתיות לאזרח, כמו מערכת הרווחה (ע"ע תכנית וויסקונסין הכושלת), מערכת הביטחון (שלשמחתי בקושי מופרטת), ומערכת הענישה ושיקום העבריינים (אולי היה צריך לשלם לבעלי הכלא לפי כמה שמי שנמצא בכלא שלהם לא חוזר לפשע. בטח אפשר לארגן משהו).

המדינה היא לא גוף שקיים למטרת הגדלת רווחיו. מטרת המדינה היא לעזור לאזרחים, ולא ההפך. כשאומרים "למען המדינה" זה לא צריך להיות "למען מוסדות המדינה" אלא "למען כל אזרחי המדינה". בישראל שוכחים את זה.