הכעס שלי על בית הספר
נכתב ב-28 בפברואר 2007, 1:54 | על-ידי לירון | קטגוריות: כללי
2
תמיד הייתי תלמיד טוב. כמעט תמיד. היו לי כמה נכשלים בביה"ס, אפילו כמה ביסודי, והוציאו אותי מהכיתה מספר חד-ספרתי של פעמים ב-12 שנות לימודיי שם, אבל בסה"כ, אם נחבר את כל השנים וכל המקצועות, הממוצע שלי יהיה מאוד קרוב למאה.
בכיתה א', כשלמדנו קרוא וכתוב, קלטתי את זה מהר. הייתי מסיים ראשון מכל הכיתה את העבודות שנתנו לנו, והשתעממתי. אמא שלי, בתגובה, ביקשה מהמורה שתתן לי עוד עבודה. מה שהמורה עשתה היה לתת לי את התרגילים הבאים, לא משהו נוסף. לא אשמתה – היא דווקא היתה מורה נהדרת – אבל לא היו לה תרגילים נוספים לתת לי, והיו יותר מדי תלמידים מכדי להעניק תשומת לב מיוחדת לאחד.
שם למדתי שבינוניות זה שם המשחק. תמיד הכל בא לי בקלות, לפחות עד כיתה ו', וברוב הדברים גם הרבה אחרי זה. אני לא כותב את זה כדי להשוויץ, אבל זו האמת – הכל היה לי קל, מעולם לא למדתי להתאמץ, מעולם לא התרגלתי לשבת וללמוד לבד. לא התפתחה אצלי שום יכולת ללמוד ממש, ועל זה אני כועס על מערכת החינוך.
כשילד הוא קטן, חייבים לאתגר אותו. רק כך הוא יתפתח. אסור שיהיה לו קל. צריך שיהיה לו מאתגר. לא מספיק בשביל לתסכל, אבל מספיק בשביל שלא ישעמם. במיוחד בגילאים הרכים, בבי"ס היסודי, לפני שהאישיות מתעצבת לצורה הקרובה לסופית שלה, והילדים פתוחים להכל, לכל סוגי המקצועות, החל מהאומנויות עד למתמטיקה והמדעים. צריך לתפוס בגיל קטן, 5-7, את הילדים שמשתעממים, ולתת להם אתגר! אחרת הם יהיו כמוני – אנשים שלא מסוגלים לשבת ולחרוש קצת, לעשות שיעורי בית, דחיינים שמזלזלים בלימודים.
לא שאני מתלונן על הישגיי האקדמיים – סיימתי שנה א' בכימיה עם ממוצע של 86, מכובד לכל הדיעות, אבל היה לי לא מעט מזל. גם גיליתי שאם אני גורר את עצמי לספריה, אני מצליח להתרכז שם כי אין פיתויים אחרים. אם היתה לי את היכולת להושיב את עצמי ללמוד למבחן, אם פעם היו מלמדים אותי איך ללמוד, אני בטוח שהייתי יכול לקבל ציון יותר טוב!
יש גם עוד נושא: מה שמלמדים. או ליתר דיוק, כמה שמלמדים. יש תחומים שצריך לפתח בהם "מחשבה" שונה, כמו למשל, המתמטיקה. ככל שיקדים הילד להחשף למתמטיקה, כך יהיה לו יותר קל בעתיד. לצערי, לימודי המתמטיקה בישראל הם "רחמניים" מדי, במובן הרע של המילה – לא רוצים להלחיץ את הילדים, אז מתחילים עם הדברים הממש קלים, הולכים ממש לאט, ובאופן לא מפתיע, כשמגיעים לכיתות הגבוהות, ילדים לא מצליחים להתחבר לזה. כשאני חושב על זה עכשיו, אני נדהם מזה שטריגונומטריה (סינוסים והכל) מלמדים רק בכיתה י"א!! זה לא חומר כזה קשה, מה הקטע? אולי צריכות להיות "הקבצות" כבר בכיתות הנמוכות, לתת לילדים שיש להם תפיסה טובה יותר ועניין גדול יותר במתמטיקה לרוץ מהר יותר, ואחר כך, גם רחוק יותר.
יש עוד דבר, שבי דווקא לא פגע, אבל פוגע בהרבה ילדים – תופעת הסלחנות לליקויי למידה. אני לא טוען ש"אין דבר כזה" וכו', ליקויי למידה זה דבר אמיתי וקשה, ואני מכיר אנשים עם ליקויי למידה קשים מאוד (בין השאר במשפחה הקרובה שלי). הבעיה היא שבעוד שמערכת החינוך מכירה בלקויי למידה ונותנת להם הארכות זמן, פטור מבדיקת שגיאות כתיב, פטור מלמידת שפות נוספות וכו', העולם לא עושה את זה. למעשה, מכל ה"פטורים", הארכת זמן בבחינה הוא הדבר ההגיוני היחיד (ולו כי הגבלת זמן בבחינות זה מטומטם מלכתחילה, אבל גם כי זה לא קשור לחיים האמיתיים, ששם אין מגבלות כאלו).
כשאתה מתכתב עם מישהו על עניין מקצועי בדוא"ל, אם אתה מתנסח ומאיית בצורה עילגת, הוא יחשוב שאתה אידיוט. לא יעזור כלום. אם אתה לא יודע לעשות בראש 13+8, אפילו אם אתה אדם מאוד נחמד, יש לך מגבלה משמעותית לחיים. נכון, יש ילדים שיש להם בעיה מאוד רצינית עם איות, ואפילו אם הם מנסים מאוד מאוד חזק, הם לא יצליחו להתגבר על זה. להם צריך לוותר, כדי לא למנוע מהם להתקדם בתחומים אחרים. אבל לא כולם כך.
כיום, מתקבל הרושם שכל ילד שני מאובחן עם ליקויי למידה. אני חושב שזה שטויות. אני יודע מה זה שקשה לכתוב – אני מתנסח יפה, ולא טועה באיות, אבל תאמינו או לא, כשאני כותב בכתב יד, כל הזמן יוצאות לי אותיות שלא התכוונתי לכתוב אותן, לפחות פעם בשורה. ספרות "נעלמות" לי בהעתקה מהמחשבון לדף. בקריאה, העיניים קופצות מעל מילים, שורות, ולפעמים אפילו פסקאות שלמות. אז איך אני מתמודד? לימדתי את עצמי לפצות על זה. כשאני כותב, אני גם קורא את מה שאני כותב, ואם אני קולט שלא אייתתי נכון מילה, אני מיד מתקן. אני בודק פעמיים ושלוש מספרים שהעתקתי מהמחשבון, ואני משתדל לקרוא הרבה, בעברית ובאנגלית, אפילו שיחסית למי שקורא כמוני, אני קורא לאט. אני לא מוותר לעצמי, ואני לא חושב שמערכת החינוך צריכה לוותר לילדים שקשה להם לאיית או לחשב. צריכים לתת להם עזרה מיוחדת, ללמד אותם לפצות על המגבלות הפיזיולוגיות שלהם, ולהצליח בכל זאת. לא תמיד אפשר, אבל אני חושב שברוב המקרים אפשר. זה חיוני עבורם, כי בחיים האמיתיים, אין פטור משגיאות כתיב לאף אחד, ומי שלא יודע לשים פסיקים ונקודות, אף אחד לא ירצה לקרוא את מה שהוא כותב.