סתירה לוגית

נכתב ב-27 בדצמבר 2007, 18:24 | על-ידי לירון | קטגוריות: כללי

5

בהקשר של שביתת המרצים, ראיתי שעולות מדי פעם טענות שעיקרן הוא שלא משנה אם מסכימים עם טענות המרצים או לא, הסטודנטים צריכים להתנגדת לשביתה שלהם, כי היא פוגעת רק בסטודנטים. הטענה הזאת היא בהכרח או מטומטמת או רמאית, ואני אסביר:

אם אתה באמת מסכים עם המרצים, או לפחות לא מתנגד לטענותיהם העיקריות מספיק בשביל לומר שכל המאבק שלהם לא מוצדק (ולא רק בגלל איך שהוא מתנהל), אז וודאי תסכים שהם חייבים לבחור בדרך מאבק שתוביל לתוצאות. הם מנסים דיונים כבר כמה שנים וכלום לא יוצא מזה, אז חייבים שביתה. אז השאלה היא מה להשבית. אם אכן לא נרצה שהמאבק יהיה "על גב הסטודנטים", אז אפשר להציע שהם ישביתו את המחקר, ורק ילמדו. הבעיה עם ההצעה הזאת הייא שזו הצעה מטומטמת (אפשרות מס' 1), כי אין מצב שמישהו שחי במדינת ישראל מספיק זמן בשביל להיות סטודנט, לא יבין למה משרד האוצר לא ישים על השבתה של המחקר האקדמי באוניבסיטאות, גם אם היא תימשך שנתיים. זה פשוט לא יזיז להם, ולכן אי אפשר להציע דרך פעולה כזאת.

אם, לעומת זאת, אתה לא מסכים עם הטענות והדרישות של המרצים כלל, ולכן כל המאבק שלהם הוא לא קביל בעיניך (גם אם זה היה ע"י הוספת שעות לימוד או ע"י חלוקת שוקולד), אז מן הראוי שתתקוף אותו באופן ענייני לנקודות המחלוקת שיש לך עם המאבק, ולא תזנב בו בצורה פחדנית ותנסה לשתול לאחרים רעיונות מטומטמים בראש, כמו ש"כן יאבקו, אבל לא על גב הסטודנטים", כי לטעון שזאת המחלוקת שלך, כשהיא בעצם משהו אחר, זו רמאות (אפשרות מס' 2).

קיימת, כמובן, אפשרות שלישית, שהיא השבתה של הלימודים והמחקר והכל, ז"א, השבתה מלאה של עבודתו של סגל הבכיר. למען האמת, אני לא רואה מה ההבדל בין זה ובין השבתה של הלימודים בלבד, כי (א) מה זה יהיה יותר טוב לסטודנטים ו(ב) למה זה יותר ישפיע על האוצר. מי שמציע את זה רק רוצה שהמרצים גם יפגעו בעצמם בשביתה ולא רק בסטודנטים, שזה קצת דבילי, כי מה זה משנה לך כסטודנט אם המרצה שלך מקבל משכורת בזמן שהוא מלמד אותך, או לא? אני לא מאמין שזה יגרום להם לקצר את השביתה או משהו כזה, כי הם יהיו לחוצים לחזור לעבוד.

תגובות (5)

אני מודה שאני לא מעורה מספיק בשביתה הזו, אבל לדעתי אתה טועה בנקודה השלישית שלך.
אם השביתה נובעת רק מבעיות שיש למרצים עם הלימודים, אני יכול איכשהו לקבל את הטענה שלך, אבל מתוך הנחה ואחת הדרישות שלהם היא תוספת תקציב עבור מחקר, אזי עליהם להשבית גם אותו.
אחרת המסר שהם מעבירים הוא שטוב להם עם תנאי המחקר, או לכל הפחות שהם מוכנים לקבל אותו כרע במיעוטו.
מעבר לכך, שביתה, או כל פעולת מחאה, שלא יוצרת חוסר נוחות למפגין/ שובת/ מוחה, מאבדת מעוצמתה. אמר גאנדי שאדם המאמין במשהו, חייב להיות מוכן לסבול על מנת לעמוד מאחורי עמדה זו. (אני בטוח שהוא ניסח את זה טוב יותר)
לכן שובתים ברעב ישיגו תוצאות מהר יותר ממפגינים שמדקלמים משפטים שמתחרזים מול כיכר/גדר/בניין ממשלתי זה או אחר

בתיאוריה זה נכון, במעשי, צריך שישימו אליך לב בשביתה. זה הכל. וככל שיותר תפריע, ככה יותר מהר תקבל את מבוקשך. לכן עובדי חברת חשמל ונתב"ג תמיד גומרים שביתות תוך יומיים.

הדבר היחיד שהמרצים עושים שמישהו שם לב אליו מחוץ לאוניברסיטה, זה הלימוד. עצוב אך נכון. להתעקש על זה שהם ישביתו גם את המחקר זה פשוט קטנוניות שנועדה, לדעתי, להסית את תשומת הלב מהנקודות העיקריות.

זה לא הלסבול, זה ה.. להסביל. :)

אני חושב שהיה ראוי שישביתו גם את המחקר שלהם ויצאו לרחובות, ידברו בתקשורת ויתקשרו עם הסטודנטים שלהם.
אחת הסיבות שיצאתי להפגין בשביתת הסטודנטים הייתה, שניטרלו אותי מכל עיסוק אחר. ייבשו אותי בבית והייתי חייב לצאת ולעשות משהו.
כרגע, הם (המרצים) חיים טוב, עובדים במה שמעניין אותם ומקבלים שכר כמעט מלא.
לכן, אני מסכים עם איתן (אבל לא מהנימוקים שלו), וחושב שהמרצים צריכים לסבול קצת כדי שתבוא להם מוטיבציה להסביל.

הבעיה היא שאתה מסתכל על דברים בשחור ולבן.

מילת המפתח כאן היא מידתיות. השאלה היא לא אם השביתה מוצדקת או לא, אלא אם הפגיעה שהיא גורמת מידתית ביחס לרווח הפוטנציאלי שאולי תשיג.

אני מבין שאתה חושב ששכר המרצים צריך לעלות – השאלה היא באיזה מחיר? אני מניח, הרי, שלא כל מחיר יהיה מקובל עליך, לא? (ביטול שנת הלימודים? ביטול עשר שנות לימודים? ובהקצנה – רצח ילדים?)

לכן, ברמה הבסיסית יש הגיון לא מבוטל בלהגיד שמסכימים עם דרישות המרצים, ומתנגדים לשביתה (ובודאי שלא מדובר פה בסתירה לוגית).

בלי קשר, הטענה שלך שאין דרך אחרת היא דמגוגית במקרה הטוב ופשטנית במקרה הרע.

כמעט תמיד, ובודאי במקרה הזה, יש דרך אחרת. לדוגמא, האפקט של הפסקת המחקר פוגע באוניברסיטאות עצמן – ולו רק בשל הקטנה מיידית של תקציבי המחקר שלהן, שחלקם הגדול מבוססים על תרומות. במקרה כזה יופעל לחץ חזק על ור"ה, שגם הם גורם משמעותי בסיפור.

אולי אני טועה, אבל ממה שאני ראיתי בישראל, במגזר הציבורי, שביתה מצליחה רק במידה שבה היא פוגעת בציבור. יכול להיות שזה יוצא דופן, ושאם ישביתו את המחקר, מה שלא יזיז לציבור, זה כן יזיז למקבלי ההחלטות. אפשרי, אבל לא סביר.

בקשר למידתיות – נכון, אבל אין קשר בין רצח ילדים למשכורת, בעוד שיש קשר בין שביתה למשכורת. יותר מזה, שביתה היא כלי מקובל למאבק על תנאי העסקה, בעוד שרצח ילדים הוא לא.

בל נשכח שזה לא שהמרצים מבטלים את שנת הלימודים – זה ור"ה, בעקבות פעולה של המרצים. ההבדל הדק הזה חשוב, כי אלא אם אנחנו מניחים שהמרצים תככנים ובעצם רוצים לשבות לעד ולא בזין שלהם ללמד (שאז כל הדיון הזה חסר משמעות וברור שהשביתה לא לגיטימית, ולכן לא נתייחס לזה), הרי שהאוצר ו-ור"ה היו יכולים לקצר את השביתה ע"י הגעה להסכם, ולכן זה לא שהמרצים פשוט "מקריבים" אותנו. הם פשוט שובתים. ואף אחד לא יכול להגיד שזה לא לגיטימי לשבות…

אז נכון, אולי היה "נראה יותר טוב" אם הם היו גם משביתים את המחקר, אבל אני לא בטוח שזאת נקודה שהופכת את כל המאבק שלהם לכזה שראוי להתנגד לו באופן גורף.