Crapitalism

נכתב ב-4 בינואר 2008, 12:54 | על-ידי לירון | קטגוריות: כללי

2

יש גישה ניהולית שנפוצה ברוב העסקים (בישראל, לפחות. ונראה לי שגם בתאגידים בינלאומיים) שאומרת שמה שהארגון צריך לדאוג לו זה הגדלת רווחיו עד למקסימום האפשרי, וזהו. לא בריאות הציבור, איכות הסביבה, אתיקה וכו' – על אלו צריכה לפקח המדינה, ואם זה חוקי – אנחנו נעשה את זה, גם אם זה מסריח.

הייתי רוצה לדעת: איך התפתחה הגישה הזאת לכדי קונצנזוס? מתי זה נהיה לגיטימי שאתה (או החברה שלך, לא חשוב) צריך להיות הכי אינטרסנט שאפשר, והמדינה צריכה להגביל אותך עד כמה שאפשר? הרי מודל הרבה יותר הגיוני זה ארגון שמפקח על עצמו, שומר את עצמו אתי (ethical, לא with me), על מוצריו בריאים, על משאבי הסביבה, וכו'. ארגון שיעשה את זה למעשה לא יעודד את המדינה להכנס לתחתונים שלו.

יש מקרים בהסטוריה שבהם ארגונים פיקחו על עצמם כדי להמנע ממעורבות שלטונית, כמו קוד הקומיקס וקוד הייז (בקולנוע, שהוחלף ע"י הדירוגים שאנחנו מכירים כיום), אבל כיום אני לא רואה את זה קורה. אולי רק על הנייר, אבל מעשית, צורת העבודה בהמון מקומות היא לזיין את הלקוח ו/או את הסביבה ו/או את הספקים כמה שאפשר בלי שזה יהיה לא חוקי. אני חושב שזה כי לא מפחדים יותר מהמדינה, כי הפיקוח והאכיפה כמעט לא קיימים, ובשביל אדם פרטי, או אפילו עסק קטן, לתבוע מישהו אחר על שירות לקוי או איחור בתשלום זה לא משתלם, כי זה סיפור ארוך, מייגע ויקר.

אבל גם בלי אכיפה והפחדה, יש פה בעיה של מוסר. זה נהיה לגיטימי חברתית להיות שמוק. אף אחד לא מצפה מהמוסכניק שלו שלא ינסה לדפוק אותו, או מהאינסטלטור, או מהחברה הסלולרית. אתה פשוט מניח שהם מנסים לדפוק אותך, בד"כ בצדק (אם להאמין לשמועות, למרות שאני מכיר בעלי מקצוע ישרים, כך שלא ראוי להכתים את כולם), ואיכשהו כולם בסדר עם זה. מקבלים את זה כנתון. פה ושם מבליחה איזו מחאה בזעיר אנפין שמצליחה יותר או פחות, פה ושם קופץ איזה ח"כ או שר ומעביר חוק או תקנה שמגבילה את היכולת של עסקים לדפוק את האזרח הקטן (או העסק הקטן), אבל בסה"כ, כולם מקבלים את זה. אנחנו אפילו מקבלים את זה שהמדינה דופקת אותנו. הרפואה הציבורית מסריחה? ככה זה… נעשה ביטוח משלים, נקבע תור לרופא במדיקל סנטר. המים בברז מורעלים ויש להם ארומה של אגן חמצון? נקנה מים מינרלים. זה פשוט מקובל. למה זה ככה? אני לא מבין את זה.

אני מנסה להצמד למקומות הוגנים, שאני מרגיש שלא מנסים לדפוק אותי אצלם. שיודעים שגם אם בעסקה נתונה הם הרוויחו עלי שקל פחות, אני אבוא שוב, כי הם טובים. האמת, אני אפילו מוכן לשלם יותר בשביל זה. אני קונה את הבשר שלי במעדניה, שבממוצע פעם או פעמיים בשנה יוצא שאני מקבל מהם משהו לא טוב (בכל זאת, בשר, אי אפשר 100%), וגם אז הם מחליפים בלי לשאול שאלות. את הירקות אנחנו קונים בחנות קצת יותר יקרה מהסופר, אבל לא צריך לנבור חצי שעה בערימה בשביל למצוא שלוש עגבניות טובות או שלושה תפוחים טובים. הרשימה ממשיכה, אני לא רוצה להתחיל לפרט פה הכל, אבל הנקודה היא שיש דרך אחרת. ולשתי החנויות האלה יש הרבה לקוחות קבועים, שבאים אליהן בדיוק מהסיבות האלה. זה רק מראה שזה לא חייב להיות ככה.

דרך אגב, שמעתי טענה נגדית שאומרת שחברה ציבורית חייבת לדאוג קודם כל לבעלי המניות, ז"א, להגדיל את רווחיה למקסימום. אני עדיין חושב שזה בולשיט, כי מי אמר שחברה הוגנת תרוויח פחות? אולי היא תרוויח פחות על כל עסקה, או תרוויח פחות בשנה-שנתיים הראשונות, אבל זה לא מודל שהוא פגום מיסודו, או משהו כזה. להיפך, אני חושב שבשוק הישראלי כיום, חברה שהצרכנים ירגישו שלא מנסה לדפוק אותם כל הזמן רק תפרח, כי היא תבלוט בשטח בלי להתאמץ. ולא, ע"י פרסום אי אפשר ליצור את התחושה הזאת (כמו שאפשר לראות מהקמפיינים הפתטיים של בזק ואורנג', אם לבחור סתם שתיים). צריך באמת להיות כזה.

תגובות (2)

יש לי חוברת קורס במוסר ועסקים עם השם שלך עליו…
אגב, גישות חדשות בעסקים מצביעים על כך שהעסק משרת לא רק את מעלי המניות (Stock holders), אלא כל בעלי העניין (Stake holders), לרבות הסביבה החברתית/פוליטית/אקולוגית שבה העסק מתפקד.
אבל מודלים עסקיים לחוד, ועסקים לחוד…

אני אמנם לא מבינה כלום בכלכלה אבל זה מאוד מזכיר לי מאמר מעניין של אורית קמיר בשם "תרבות הסמוך" בו היא מנתחת איך ה-"סמוך יהיה בסדר" מופיע בכל פן בתרבות הישראלית ובעצם מעצב הכל. הריאקציה אליו מורכבת מנטיית כלל הרשויות "להיכנס לתחתונים" של האזרחים ולאזרחים לנהוג מתוך הנחת יסוד שהכל ישתבש, אז צריך לכסות את התחת מכל כיוון אפשרי.
המאמר של קמיר אמנם מנתח את זה מזוית אחרת ובהקשר המאוד ספציפי של משטר האחריות המוחלטת שמוטלת על נהגים בתאונות דרכים אבל זה בכל מקרה ניתוח מעניין ומזכיר קצת את התחלת הקטע שלך… שווה לחפש לקרוא!
אני חושבת שניתן להתעודד ממודלים חדשים שנוצרים (ואיתן הזכיר) ומכך שהעובדה שאנו הופכים לצרכנים יותר מתוחכמים ומנוסים (ילדים בני שמונה הם אחד מכוחות הקנייה החזקים ביותר בשוק כך שיש להם יותר שנות ניסיון) כנראה גם הופכת לצרכנים ביקורתיים יותר וחזקים יותר שיכולים להיות מעורבים ולהשפיע על החברות שאנחנו רוכשים מהן וגם על המדינה לפעול לעתיד טוב יותר לכולנו. המודלים והעובדות האלו כבר נראים בשטח (בנק הפועלים והפרוייקטים החברתיים שלו, המלחמה נגד זיהום המפעלים בקישון, מאבק הצרכנים נגד הפרוות בקסטרו, ומהפן החיובי-חברות כמו בן&גרי'ס וה-BODY SHOP שמייצרות רק אריזות ממוחזרות ו/או מתנגדות באופן פעיל לניסויים על בע"ח במקום רק לכתוב על האריזה שהן לא עושות את זה, ותורמות אחוז מכל קניה לפרוייקטים חברתיים שהן עצמן יוזמות, ועוד ועוד) וכל צרכן נבון שמכיר בכוח שלו ומברר קצת יכול בקלות לבחור במוצרים של הגופים האלו ובכך לחזק את המגמות החיוביות שמסתמנות בשוק: סחר הוגן, שמירה על הסביבה, המנעות מניסויים על בע"ח ותרומה חברתית משמעותית (כלומר לא רק ששרי אריסון תתרום כסף ביומטוב אלא גם בנק הפועלים יזום תכניות חברתיות שהמימון הוא רק חלק ניכר אך קטן מהן). בוודאי שיש הרבה גופים שמנפנפים ומתהדרים בנוצות התרומה החברתית ולעיתים שלא בצדק, אך כאמור צרכן נבון יודע מתי מתייחסים אליו בהגינות (בדיוק כפי שאתה מתאר).