הסיבות להתכווצות השמאל הישראלי

נכתב ב-12 בפברואר 2009, 19:17 | על-ידי לירון | קטגוריות: כללי

6

לדעתי. בערבון מוגבל. אשמח לשמוע הערות.

  1. פיצול: יש הרבה מפלגות שמאל, רובן לא עברו את אחוז החסימה. עשיתי הערכה גסה ובדקתי את מס' הבוחרים לשתי מפלגות עלה ירוק, שתי מפלגות הירוקים, מפלגת הגמלאים וצבר (שאמנם קשה לדעת מה הם בדיוק, אבל אני מניח שלעזור לצעירים וסטודנטים זה בד"כ מעניינו של השמאל, אז נגיד), ויצא לי שאם כולן היו חוברות למרצ, היא הייתה בערך מכפילה את כוחה (אני יוצא מנקודת ההנחה, האולי מוטעה, שיש טעם לפיצול בין מרצ וחד"ש). אסור גם לשכוח שאם זה היה ככה, אולי כל השמאלנים שהצביעו לקדימה (כמוני) היו עושים אחרת, כי השמאל לא היה נראה כ"כ עלוב ומפולג. מה שמביא אותי לנקודה הבאה:
  2. יתר אידאליזם: כל אחד, כמצביע, רוצה לבחור במפלגה שמייצגת אותו. מכיוון שאין אף אחד בעולם שמסכים איתך בכל נושא, תמיד זו בחירה מקורבת. ממה ששמעתי סביבי במשך כל מערכת הבחירות, נראה לי שמצביעים באזור הקשת הפוליטית של מרצ-חד"ש-ירוקים פחות מוכנים להתפשר על ייצוג מדויק. זה מה שגרם לרבים מהם להצביע לגמלאים בפעם הקודמת, וזה מה שגרם לרבים לבחור בקדימה הפעם, כי אם אי אפשר להכניס לכנסת את מי שמתאים לי באמת, אז לפחות ננסה למנוע מראש הממשלה להיות ביבי.
  3. בולטות ציבורית: אני קורא חדשות בערך כמו הישראלי הממוצע, אם לא יותר, ואיכשהו, נדמה לי תמיד שהשמאל לא עושה כלום. אני יודע שמרצ וחד"ש הן מפלגות מאוד פעילות, במיוחד ח"כים כמו זהבה גלאון (שכנראה לא תהיה בכנסת הקרובה) או דב חנין, אבל לא נחרת בזכרוני מקרה של חקיקה שעשתה רעש, שבלטה, חוץ מאולי הישיבה של הקופאיות של ח"כ גלאון. בחיפוש קצר מצאתי עוד כמה אזכורים לפעילות פרלמנטרית של שאר ח"כי השמאל, אבל לא בולטים במיוחד. הם יודעים לעבוד, זה נכון, וגם מתוך האופוזיציה, שזה יותר קשה, אבל הם לא יודעים לעשות יח"צ. ולצערי, זה חלק מדרישות התפקיד (כדי להיבחר מחדש). ואם כבר יח"צ:
  4. הקמפיינים שלהם מסריחים: למה דווקא לשמאל, שרוב אנשי התקשורת והפרסום הם חלק ממנו, יש קמפיינים כאלו אנמיים? טוב, כל מערכת הבחירות הזאת היתה סוג של בדיחה עצובה, אבל צרת רבים היא לא חצי נחמה וגם לא חצי תירוץ. "לאיים" עלינו שפחות מרצ זה יותר ביבי-ליברמן? ג'ומס מסתכל לעבר העתיד על מודעה בגבו של אוטובוס? נו באמת. אפשר לעשות משהו יותר חזק. ואני יודע שהיו דברים אחרים, אבל אלו היו המרכזיים. וחבל. אפשר היה להסביר במשפט אחד קליט למה הקמפיין של ליברמן הוא פשיסטי ומזעזע.
  5. לא מתייחסים לנושאים שחשובים לבוחרים: בהמשך לפוסט הקודם בנושא, משום מה גם השמאל נופל למלכודת שכורות לו מפלגות המרכז הגדולות (העבודה זה כבר מזמן לא באמת שמאל). ג'ומס מלהג בפוסטר על זה ש"חייבים פתרון מדיני". כולם מדברים על הפלסטינים ככה, הסכמים ככה, בלה בלה בלה. הבוחרים הפוטנציאליים שלכם, גם אלו שמתעניינים בנושא, כבר יגעים ממנו, מכל הסיבות שפירטתי בפוסט ההוא. דברו על עבודה. דברו על כלכלה סוציאליסטית. דברו על בטחון אישי (ולא כמו אפרים סנה). דברו על חינוך. דברו על יצירת חברה רגועה, הוגנת, צודקת ומוצלחת. אל תדברו על אנשים שהם בכלל לא אזרחי ישראל. הם חשובים, אבל עניי עירכם קודמים. ועם הכיוון הנוכחי של המדינה, שמוביל להזנחה והידרדרות של כל הנושאים האלה, כולנו נהיה עניים. אוהבים ערבים*? רוצים לדבר על ערבים? דברו על ערביי ישראל, שהיחס של המדינה אליהם מזעזע ופוגע, גם בהם וגם בעקיפין ביהודים. הם אזרחים פה. הפלסטינים לא. חוץ מזה, בהתרחקות מהנושאים המדיניים-ביטחוניים, יתאפשר גם לאנשים שהם יותר מתונים מהבחינה הזאת, אבל עדיין רוצים מדינה סוציאל-דמוקרטית, להצביע למפלגות השמאל. כרגע הם מצביעים למפלגת העבודה, שקשה לומר שיש לה אג'נדה ברורה בתחום.

ואני בטוח ששכחתי עוד דברים.

אז מה עושים? יש לנו עוד איזה שנה-שנתיים עד לבחירות הבאות. בתחת של מי צריך לבעוט בשביל שמשהו ישתנה פה?

* גילוי נאות: הכותב אוהב ערבים**.

** כי הוא אוהב את כל בני האדם במידה שווה*** וכל החרא הזה.

*** לא יותר מדי, אבל מספיק כדי לא לרצות לדפוק להם או לעצמו את הראש בקיר. רוב הזמן.

תגובות (6)

היי,

לגבי הפיצול: גם עירא בדיוק כתב על זה וחישב. http://ira.abramov.org/blog/2009/02/12/i-did-not-steal-your-votes. אמרת שאולי מרצ הייתה מכפילה את כוחה, אבל ברור שלא *כולם* היו מצביעים לאותה המפלגה, וזה היה במקרה הטוב מחזק כל מפלגה במנדט אחד. שזה לא משהו.

יתר אידיאליזם והתפשרות: אני לא אוהב את הגדרת ה"יתר". אני הצבעתי לתי"מ, ואני חושב שהתפשרתי שם על ראש מפלגה דתי שכנראה לא יפעל רבות למען תחבורה ציבורית בשבת או הגבלת ילודה. אבל יתר המפלגות כפי שהן כיום, פשוט כלל אינן מדברות אליי! והרבה מכך מהסיבה שציינת בהמשך – כולן מתמקדות בסוגיה הפלסטינית, ומתעלמות מסוגיות אזרחיות. אני מסכים איתך במאה אחוז בנושא הזה. לבחור בהן זו לא התפשרות, אלא בחירה במשהו שאני לא מאמין בו.

לגבי חברי כנסת בולטים מהשמאל ("בולטות ציבורית"): אני חושב שראוי היה לציין את שלי יחימוביץ', שבניגוד בולט לרוב חברי הכנסת האחרים גם עושה הרבה למען החברה במדינה, וגם מפרסמת את עשייתה באינטרנט (בצורת בלוג וניוסלטר) באופן לא רע. ברור שיש מקום לשיפור, אבל בכנסת בה יש 3 חברי כנסת שבאמת מעדכנים את הציבור בעשייתם, היא ראוייה לציון. ממליץ להרשם לניוסלטר שלה גם למי שלא אוהד אותה כל כך.

יחד עם דבריך, אני חושב שה"שמאל החדש" חייב לשים דגשים אזרחיים הרבה יותר, קצת כפי שעמיר פרץ ניסה ואיכזב, והרבה כפי שתי"מ ניסתה. לדעתי צריכה לקום מפלגה חדשה (אפשר לקרוא לה "עבודה") סביב אנשים כמו יחימוביץ', פינס וערן בן-ימיני.

פוסט יפה, מעניין ורלוונטי. רק רציתי להעיר דבר קטן: לדעתי לא הוגן כל כך לדרוש מחברי הכנסת שיידעו ליחצ"ן את עצמם במידה רבה. זו לא העבודה שלהם, וכל חבר כנסת שילך לכל העיתונים ויגיד "אני עשיתי" ו"אני חוקקתי" ייראה כמו פלצן אגוצנטרי חסר בושה, ובצדק. בלינק הזה: http://hadash2009.org.il/parliament תמצא את פעילותה של חד"ש בכנסת היוצאת. יש הרבה מאוד חוקים סוציאליסטים ואנושיים שעברו (או עברו קריאות שונות), ואלו הם חוקים שאני מוצא מאוד רלוונטיים ומאוד חשובים. זהבה גלאון חוקקה חוק בזמן הנכון, כשעין הציבור נחה על הקופאיות המסכנות בסופרים. אז התקשורת כסתה את זה, ואת הצעות החוק של דב חנין לא. זה לא הופך את חוק הדוורים שלו או את התיקון לחוק ההסעה הבטיחותית לילדים נכים לפחות חשוב.

אני לא אומר שהם צריכים להגיד "אני ואני ואני". זה לא לדעת לייחצן. זה ליחצן גרוע. יש דרכים לעשות את זה. הן בד"כ מסריחות קצת (כמו "לזייף" הדלפות ושטויות כאלה), אבל אפשר למצוא דרכים. ובהנחה שלמפלגה יש אינטרס להבחר מחדש, ולח"כ בפרט, זה בהחלט כן חלק מהתפקיד שלו, עצוב ככל שזה יהיה.

גולת הכותרת הוא דווקא הסעיף האחרון שציינת.
אני חושב שאחד המרכיבים החשובים בכישלון המתמשך של מרצ הוא הקיבעון המוחלט בו היא נמצאת מאז 1992. הם ממשיכים לדבר על שלום, תהליך מדיני ו"לעצור את הקיצונים" אבל הם לא שמים לב שזה כבר לא מעניין את אף אחד. זה משול לזמר שמתחיל את ההופעה עם קהל גדול, והוא ממשיך בהופעה לאורך שעות על גבי שעות וגם חוזר על אותם השירים שוב ושוב ולאט לאט הקהל הולך ונוטש את האולם אבל הוא ממשיך בשלו עד שלא נשאר לא צופה אחד בקהל.
ה"שמאל" הוא לא איזו קבוצה מוגדרת של אנשים שפשוט בחרה להצביע הפעם למפלגות אחרות. לקהל הבוחרים אין "מצע" קבוע. בכל נקודת זמן מעניין אותו משהו אחר. המטרה של המפלגות היא למצוא את הנושא החם שמעניין את הקהל ולהתביית עליו. כך עשה ליברמן הפעם, הגמלאים בבחירות הקודמות ושינוי בבחירות שלפני כן. מרצ מנגנת את אותו ניגון מתקופת הזוהר של ממשלת רבין ובכל מערכת בחירות היא מאבדת יותר ויותר מאזינים.

עוד דבר שאני פשוט לא מבין, למה מרצ היא לא "המפלגה הירוקה"? למה אנחנו צריכים שתי מפלגות ירוקות חסרות נסיון ועוד מפלגת סטלנים אחת? למה לא ניתן למצוא לכולם בית במרצ?

הפיצול הוא באמת מזעזע. לא ידעתי אם לצחוק או לבכות כשראיתי שעלה ירוק אשכרה התפצלה לשתי מפלגות (בסוף צחקתי, זה הזכיר לי את הסצינה מבריאן כוכב עליון עם ה-Judea's People Front וה-People Front of Judea).
חשוב מאוד לאחד מפלגות בארץ, אבל מי יסכים לזה? הרי ספק אם עלה ירוק אי פעם יכניסו חבר כנסת לכנסת, וכל אחד רוצה להיות ח"כ. זו עבודה מושלמת – אתה לא עושה כלום, מקבל ים כסף ואם אתה לא נבחר יותר לעולם מקסימום תקבל פנסיה יפה מהמדינה. The perfect crime.

יש הסבר מאוד פשוט. זה שנים רבות שפוליטיקאים ישראלים נכנסים לקונצנזוס רק אם הם מבטיחים מדיניות שהיא בלתי אפשרית לטווח הארוך: גם שלום, גם בטחון, גם כיבוש. אבל כשפוליטיקאי מתיישב על כס ראש הממשלה, הוא רואה שאי אפשר לאכול את העוגה וגם להחזיק אותה שלמה. כולם מוצאים פשרות גרועות ומאבדים את השלטון. העניין הוא שהציבור לא משנה את דעותיו (למה לו?), רק הפוליטיקאים (כי הם צריכים ליישם את המדיניות). מה שקרה הפעם הוא דוגמא מצויינת: הציבור בוחר פוליטיקאים ימניים (בדרך כלל ברוב קטן), הם זזים שמאלה ונופלים, השמאל מתגייס להצביע עבורם וזונח את המפלגות שלו, אבל הימין לא נותן להן קול אחד. כך הימין לשעבר משתלט על הכנסת – אופוזיציה וגם קואליציה.
עוד עניין ששכחת הוא זיופים. אנ י חותם לך שכל בחירות יש 1-2% זיופים (הייתי בקלפי, ראיתי מה הולך שם). וזה לא מצביעי שמאל. כך שם הבחירות צמודות, הימין תמיד ינצח בהן.